Laminoidut tuulilasit ovat tärkeä osa jokaista linja-autoa, matkailuautoa ja raskasta työkonetta. Tiesitkö, että ne ovat myös avaintekijä suojatessamme kuljettajia ja matkustajia auringonvalolta?

Laminoidut lasiset tuulilasit koostuvat kolmesta kerroksesta, joissa sisäpinnan ja ulkopinnan välissä on lisäksi PVB-välikerros. Se voidaan toteuttaa tavallisella, kirkkaalla PVB-välikerroskalvolla, joka suodattaa pois jo suurimman osan ultraviolettisäteistä (UV). Välikerrosta voidaan kuitenkin vielä parantaa lisäominaisuuksilla, jotka suojaavat ihmisiä infrapunasäteiltä (IR) ja tuulilasin läpi tulevalta auringonpaahteelta.

Tällaisen lisäsuojan tarjoaa Sekisuin kehittämä S-LEC™-kalvo, joka tunnetaan yleisesti nimellä Solar Control. Sen PVB-välikerros pysäyttää infrapunasäteet, mutta päästää samalla lävitseen vähintään 70 % näkyvästä valosta. Tuloksena on tehokkaampi suoja liikalämpöä sekä ihon poltteen ja ärsytyksen tunnetta vastaan.

Tehokas aurinkosuoja lisää mukavuutta ja vähentää riskejä

Valon spektri koostuu 0–2500 nanometrin (nm) aallonpituuksilla UV-valosta, näkyvistä säteistä ja infrapunasäteistä. 1450–1900 nm:n alueella infrapunasäteet stimuloivat ihon hermoja ja aiheuttavat lämmön tunteen. Solar Control ehkäisee 1500–2100 nm:n alueen infrapunasäteitä, jotka aiheuttavat iholla epämiellyttävän tunteen.

Solar Control Film cuts down on the infrared rays from 1500-2100 nm that result in an uncomfortable feeling on the skin.

An illustration of how sunlight interacts with Solar Control film.

Käytännössä Solar Control tuntuu ajoneuvossa parempana matkustusmukavuutena. Sekä kuljettaja että matkustajat kokevat lämpötilan 5–7 °C astetta viileämpänä, ja samalla ajan myötä kuljettajalle syntyvien ihovaikutusten riski pienenee. Suojavaikutus ulottuu myös ajoneuvon osiin, kuten ohjauspyörään ja kojelautaan, joten se varjelee ajan myötä myös omaisuuttasi.

Mukavan viileää matkantekoa

Solar Controliin sisältyy ajonaikainen viilentävä vaikutus, jolla se alentaa moottoritienopeuksilla ajoneuvon sisälämpötilaa metallipohjaisia pinnoitteita paremmin. Sen PVB-välikerros sitoo tuulta jäähdyttääkseen lasiin kertynyttä lämpöä, joten vaikutus voimistuu ajoneuvon nopeuden kasvaessa. Tämä on merkittävä etu etenkin linja-autojen ja matkailuautojen pitkillä matkoilla.

Solar Control ehkäisee 1500–2100 nm:n alueen infrapunasäteitä, jotka aiheuttavat iholla epämiellyttävän tunteen.

Solar Control säästää energiaa

Solar Controlin käyttö vähentää tunnin ajossa ilmastointijärjestelmän energiankulutusta noin 20 % (0,11 kWh), mikä tarkoittaa noin 4,6 km:n lisäystä sähköajoneuvojen ajomatkaan. Energiansäästö on vielä tätäkin suurempi busseissa ja matkailuajoneuvoissa, joten Solar Controlista onkin tullut suosittu ratkaisu muun muassa sähköajoneuvojen valmistajien keskuudessa.

Comparison of air conditioner energy consumption with standard PVB vs. Solar Control PVB.

Tehokasta suojaa verkkoyhteyksiä häiritsemättä

Metalliset tuulilasikalvot aiheuttavat sähkömagneettisia häiriöitä (EMI), jotka haittaavat internetiin yhdistettyjen laitteiden käyttöä. Solar Control sallii sähkömagneettisten aaltojen kulkea vapaasti eikä siten häiritse kuljettajien työssä tärkeiden matkapuhelinten, muiden verkkolaitteiden tai langattomien tietulli- ja pysäköintisovellusten yhteyksiä.

Suojaava yhdistelmäratkaisu

Finn Lamexilta saat tuulilaseihisi halutessasi S-LEC Solar Control Film L -suojauksen. Paras lopputulos saavutetaan, kun vihreän tai harmaasävyisen lasin yhdistelmään lisätään Solar Control -välikerros, joka on saatavana kaikkiin tuulilaseihimme.

Oletko kiinnostunut Solar Controlin mukavuudesta, turvallisuudesta ja tehokkuudesta? Ota yhteyttä, niin saat ajoneuvoihisi räätälöidyn tuulilasiratkaisun.

Toni Kallio
Vientipäällikkö
Finn Lamex Safety Glass Oy

Puh: +358 44 059 0555
Sähköposti: toni.kallio@finnlamex.com

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT